Nieuwe fiets kopen: hoe zit het met de fietsverzekering?

Nieuwe fiets kopen: hoe zit het met de fietsverzekering?

Heb je net een nieuwe fiets gekocht? Dan ben je hier natuurlijk zuinig op en doe je er alles aan om schade en diefstal te voorkomen. Maar als er onverhoopt toch iets gebeurt met je fiets, wat vergoedt een fietsverzekering dan precies? En is zo’n verzekering eigenlijk verplicht?

Is een fietsverzekering verplicht?

Voor een gewone fiets of e-bike (t/m 25 km per uur) is het afsluiten van een fietsverzekering niet verplicht. Maar heb je een snellere e-bike of speed pedelec die harder gaat dan 25 km per uur? Dan heeft je e-bike een kentekenplaat en wordt deze gezien als een scooter of brommer. Je bent dan wettelijk verplicht om in ieder geval een WA-verzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je met je e-bike bij anderen aanricht.

Fietsverzekering: dit krijg je vergoed

FietsstuurVoor je (elektrische) fiets kun je een fietsverzekering afsluiten. Voor een normale fiets kost dat ongeveer 10 euro per maand. Bij duurdere fietsen, zoals een racefiets, ligt de maandpremie wat hoger. Met een fietsverzekering is je fiets verzekerd tegen schade en diefstal. Bij diefstal krijg je meestal tot 3 jaar na aankoop de aanschafwaarde terug. Om een vergoeding te krijgen, stellen verzekeraars de voorwaarde dat je een goed slot (ART-gekeurd) moet hebben.

Daarnaast ben je met een fietsverzekering verzekerd voor schade door een aanrijding en schade door het omvallen van je fiets. Ook bieden sommige verzekeraars pechhulp. De exacte voorwaarden verschillen wel per verzekeraar. Goed om hier dus even naar te kijken. Lees meer over een fietsverzekering, de dekking en de premies.

Fiets mee op vakantie? Reisverzekering biedt dekking

Ga je op fietsvakantie en heb je een reisverzekering afgesloten? Met een reisverzekering is je bagage meeverzekerd, en je fiets valt daar ook onder. Wel geldt hiervoor een maximale vergoeding die uiteenloopt van een paar honderd euro tot meer dan duizend euro. Bij sommige reisverzekeraars kun je die vergoeding verhogen. Hierdoor stijgt je premie ook. Houd daarnaast rekening met een eigen risico dat je betaalt bij schade of diefstal. Meestal ligt dat bedrag tussen de 50 en 100 euro.