Fietsketting, schoonmaken en smering.

Leestijd

2 minuten.

Gemiddeld genomen tijd dat iemand dit artikel leest.

Kosten

€ 20,-

Dit zijn ongeveer de kosten dat wij hebben betaald.

Gereedschap

DoekenKettingreiniger setKetting spray ofKetting wax

Niveau

2/5

Dit is een richtlijn aan de moeilijkheid van de klus.

Fietskettingen spelen een cruciale rol in de soepele werking van je fiets. Helaas hebben ze de neiging om snel vuil te worden, wat kan leiden tot een verminderd rendement. Het regelmatig schoonmaken en smeren van je ketting is daarom van essentieel belang om de prestaties van je fiets op peil te houden.

Het Rendementsverlies van een Vuile Ketting

Een vuile ketting heeft aanzienlijk minder rendement dan een schone. Om dit rendementsverlies te voorkomen, is het noodzakelijk om je ketting regelmatig schoon te maken en opnieuw te smeren. Dit zorgt ervoor dat je fiets soepel blijft draaien en verlengt de levensduur van je ketting.

Schoonmaken en Smeren – Een Stappenplan

Om je fietsketting in topconditie te houden, volg je deze stappen:

Fietsketting, schoonmaken en smering.

  1. Ketting Schoonmaken (Zie Afbeelding 66): Begin met het schoonmaken van de ketting. Dit kan gedaan worden met een sterk penetrerend oplosmiddel zoals wasbenzine of petroleum. Echter, vanuit milieuoogpunt is het beter om biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen te gebruiken. Deze zijn milieuvriendelijker en leveren soms zelfs betere resultaten op. Gebruik een kettingreiniger of een borstel om het vuil grondig te verwijderen.
  2. Grondig Afdrogen: Nadat je de ketting hebt schoongemaakt, zorg ervoor dat deze grondig is afgedroogd. Dit voorkomt roestvorming en bevordert een goede hechting van het smeermiddel.
  3. Ketting Smeren: Voor een soepele werking moet de ketting goed worden gesmeerd. Kies een smeermiddel dat dun en vloeibaar is, zodat het gemakkelijk tussen de rollen, bussen en pinnen kan vloeien. Kettingsprays met teflon zijn uitstekend geschikt omdat ze dun vloeibaar zijn bij aanbrengen en vervolgens uitharden. Hierdoor blijft vuil niet aan de opgedroogde teflonspray plakken.

Door regelmatig je fietsketting schoon te maken en opnieuw te smeren, blijft je fiets soepel draaien, wordt de levensduur van de ketting verlengd en wordt het rendement geoptimaliseerd. Onderhoud je fietsketting als een professional en geniet van zorgeloze ritten.

Succes met het reinigen van de fietsketting!