Fietsaanhangers.

Fietsaanhangers.

FietsaanhangersFietsaanhangers worden gebruikt om bagage, kinderen en surfplanken mee te vervoeren. De fietsaanhanger voor bagage bestaat over het algemeen uit een stalen frame waar een houten- of kunststofbak in is geplaatst. Aan de zijkant is het frame voorzien van twee kleine wielen en aan de voorkant van een stang voor de bevestiging aan de fiets.

De wielen zijn klein (meestal 406), een maat die ook gebruikt wordt voor Crossfietsen. Fietsaanhangers hebben kleine wielen, omdat ze zijdelings belast worden als de aanhanger door de bocht gaat. De wielen worden hierdoor op buiging belast. Hoe kleiner de afstand tussen het wegdek en de as, des te beter ze bestand zijn tegen deze buigkracht. Door de zijdelingse krachten zal er sneller spaakbreuk plaatsvinden. De spuitgiet kunststof wielen zijn beter geschikt voor fietsaanhangers dan gespaakte wielen. Om goed met de aanhanger op fietspaden te kunnen fietsen mag de wielbasis maximaal 75 cm bedragen.

De aanhanger kan aan de zadelpen, aan de bagagedrager en aan de achtervork gekoppeld worden. De veiligste plaats is laag bij de as van het achterwiel. Als de aanhanger hoog bevestigd is, zal de massa van de aanhanger op het moment dat de fiets remt deze omhoog duwen bij het achterwiel. Een ander nadeel van een hoge bevestiging is, dat de bagagedrager niet meer bruikbaar is doordat de bevestigingsstang daar overheen draait. Voor de bevestiging van de aanhanger moet meestal een koppelstuk aan de fiets bevestigd worden. De koppeling moet zo geconstrueerd zijn, dat het onmogelijk is dat de aanhanger los schiet tijdens het fietsen.

Aanhangers moeten voorzien zijn van goede zijreflectie, achterreflector en achterlicht wanneer met de aanhanger in het donker wordt gefietst. De achterreflector en het achterlicht moeten linksachter aangebracht worden. Afbeelding 42 Laat een fietsaanhanger zien die eenvoudig op te bergen is.

[bol_product_links block_id=”bol_57e56d38936a6_selected-products” products=”9200000028977748,9200000014953026,9200000024266499,9200000017121402″ name=”fietskar” sub_id=”fiets asseccoires” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”100%” show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Kinderen kunnen behalve in kinderzitjes ook in een speciale aanhanger voor kinderen vervoerd worden. Vooral het vervoer van twee kinderen in een aanhanger waar twee kinderen naast elkaar in kunnen zitten is praktischer dan een voor- en achterdrager op de fiets. Voor het vervoer van kinderen in een speciale aanhanger geldt hetzelfde als voor het vervoer van kinderen in een kinderzitje. Het kind moet veilig en comfortabel in de aanhanger kunnen zitten, goed afgeschermd zijn van draaiende delen en veilig vastgeklikt zijn met een veiligheidsgordel.

Aanhangers voor surfplanken worden meestal in speciale winkels voor surfplanken verkocht en niet in de fietsenzaak.