Fietsketting, splitsen en inkorten.

fietsketting splitsen en inkorten

Leestijd

5 minuten.

Gemiddeld genomen tijd dat iemand dit artikel leest.

Kosten

€ 25,-

Dit zijn ongeveer de kosten dat wij hebben betaald.

Gereedschap

KettingponsKettingponstangMissinkLink removertang

Niveau

2/5

Dit is een richtlijn aan de moeilijkheid van de klus.

 

Om de fietsketting van de fiets te verwijderen, dient deze te worden gesplitst. Brede kettingen zijn uitgerust met een speciale verbindingsschakel, zoals weergegeven in afbeelding 55. Het splitsen van de fietsketting kan worden gedaan door voorzichtig het borgveertje, ook wel bekend als het “visje,” los te schuiven.

Fietsketting splitsen - Verbindingsschakel voor gewone ketting. Let bij montage goed op de juiste richting.

Bij het monteren van de ketting is het van essentieel belang om het borgveertje weer op de verbindingsschakel te schuiven. Zorg ervoor dat het visje met de kop, dat wil zeggen de dichte kant, in de richting van de loop van de ketting wijst. Als het visje op een andere manier wordt gemonteerd, kan het ergens achter blijven haken en zo losraken.

Snap-on verbinding schakel.

Een “Snap-On” verbindingsschakel is een speciaal type kettingverbinding dat ontworpen is om eenvoudig te monteren en demonteren zonder het gebruik van speciaal gereedschap zoals een kettingpons. Deze verbindingsschakels worden vaak gebruikt in fietskettingen en hebben een handig kliksysteem.

Snap-on verbinding schakel

Montage van de “Snap-on” is eenvoudig en kan zonder gereedschap:

 1. Zorg ervoor dat de “Snap-On” schakel met de twee pinnen correct is geplaatst in de ketting (de twee uiteinden van de ketting) die je wilt verbinden.
 2. Leg het plaatsje met de twee gaten erin met een gat op een pin van de “Snap-on”.
 3. Leg het ander gat van het plaatsje op het andere pinnetje.
 4. Druk nu doormiddel van de ketting de “Snap-on” na achteren waardoor het tweede gat op het tweede pinnetje springt.
 5. Druk de schakel stevig in elkaar totdat deze op zijn plaats klikt. Je hoort mogelijk een duidelijke klik wanneer de schakel op zijn plek zit.

KMC snap-on instruction

 

Het demonteren van een Snap-On verbindingsschakel om de ketting te verwijderen, vereist meestal ook heen speciaal gereedschap maar doe je de stappen hier boven achterste voren van af punt 4. Mocht dit niet lukken  kun je gebruik van een speciaal ontworpen schakelopener of een soortgelijk gereedschap dat is bedoeld om de schakel voorzichtig te openen. Het proces kan enigszins variëren afhankelijk van het merk en het model van de Snap-On verbindingsschakel, dus het is raadzaam om de instructies van de fabrikant te volgen.

Het gebruik van Snap-On verbindingsschakels maakt het onderhoud en het verwisselen van fietskettingen gemakkelijker en vereist eigenlijk geen speciaal gereedschap, wat handig kan zijn voor fietsers onderweg.

Derailleur fietsketting splitsen

Het splitsen van een derailleurketting is een essentiële vaardigheid voor fietsers die onderhoud aan hun fiets willen uitvoeren of de ketting willen vervangen. Er zijn twee hoofdmethoden beschikbaar om dit te bereiken, en ze zijn afhankelijk van het type kettingverbinding dat je hebt. Deze methoden omvatten het gebruik van een Breekpen (verbinding stift) en de MissinkLink verbindingsschakel. Beide opties hebben hun eigen voordelen en toepassingen.

Met een kettingpons kun je de pen uit de binnenschakel verwijderen, waardoor de ketting wordt gesplitst. Zorg ervoor dat je de pen uit de buitenschakel van de ketting haalt. De andere methode maakt gebruik van een MissinkLink verbindingsschakel, die eenvoudig kan worden geïnstalleerd en verwijderd met en zonder gereedschap. Dit is handig voor snelle kettingreparaties onderweg. Hieronder leg ik uit hoe je deze twee methoden kunt toepassen.

Breekpen (verbinding stift) demonteren

 1. Gebruik een kettingpons of kettingponstang (afbeeldingen 57 t/m 58) om voorzichtig de pen uit de binnenschakel te draaien of te knijpen
 2. Zorg ervoor dat de pen geheel verwijderd is uit de buitenschakel.
 3. Door dat de ketting nu los komt kan deze verwijderd worden om schoon gemaakt te worden

Kettingpons en kettingponstang

 

Breekpen (verbinding stift) monteren.

 1. Leg de ketting op de kettingwielen en klik de binnenschakel in de buitenschakel. Zorg ervoor dat je de ketting monteert zoals hij gedemonteerd was.
 2. Druk nu de breekpen (verbinding stift) in de kettingschakelgat. Met het puntje eerst in de schakel
 3. Draai of knijp de pen terug in zowel de binnenschakel als de andere buitenschalm. Zorg ervoor dat de pen aan beide zijden evenveel uitsteekt. vanaf het punt dat is afgebeeld.
  Breekpen (verbinding stift)
 4. Breek het overige van de breekpen (verbinding stift) af als hij goed zit.
 5. Controleer of de binnenschakel en buitenschakel soepel buigen op de plaats waar de ketting was gesplitst.
 6. Als dit niet het geval is, buig de ketting dan een paar keer in dwarsrichting op de plaats waar de ketting was gesplitst. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de schakels soepel bewegen.

Als je deze stappen volgt, zou de ketting weer correct moeten functioneren in je derailleursysteem.

MissinkLink demonteren.

Het demonteren en monteren van een fietsketting met een MissingLink (ook bekend als Quick Link) is een handige en relatief eenvoudige taak. Wat je hiervoor nodig bent is een MissingLink (Quick Link) die compatibel is met je ketting. Een tang (optioneel, maar handig voor sommige kettingen).

Missinklink

Fietsketting splitsen met MissinkLink demonteren:

 1. Zorg ervoor dat de ketting op de kleinste kettingblad aan de voorkant ligt. Dit geld ook voor het kleinste tandwiel aan de achterkant. Zodat er weinig spanning op de ketting staat.
 2. Zorg dat de plaats van de MissingLink op de onderste ketting ligt.
 3. Zorg ervoor dat de schakel schoon zijn en geen vuil hebben om het werk zo gemakkelijker te maken.
 4. Druk nu de twee MissinkLink helfde naar elkaar toe (zie afbeelding).
 5. Druk nu je handen (vingens) na elkaar totdat de missinglink los schiet.
 6. De MissingLink zou nu de ketting moeten splitsen. Als het een beetje moeilijk is, kun je een tang gebruiken om de schakels voorzichtig uit elkaar te duwen.

Fietsketting splitsen - Instructie Missinklink

Fietsketting met MissinkLink monteren:

 1. Plaats de MissingLink in de schakels aan het uiteinde van de losse ketting.
 2. Druk de schakels en de MissingLink samen totdat ze op hun plaats klikken. Je zou een duidelijke “klik” moeten horen of voelen als de MissingLink goed vastzit.
 3. Trek voorzichtig aan de ketting om te controleren of de MissingLink stevig is vergrendeld. Het mag niet loskomen.
 4. Als de MissingLink goed is geïnstalleerd en de ketting correct is gemonteerd, Ben je klaar en kunnen de Kilometers weer beginnen.

Zorg ervoor dat je de handleiding van de fabrikant van je specifieke MissingLink en ketting volgt, omdat de exacte procedure en compatibiliteit kunnen variëren tussen verschillende merken en modellen. Het gebruik van een MissingLink is doorgaans een handige en gebruiksvriendelijke methode om een fietsketting te demonteren en monteren zonder speciaal gereedschap.

Kettinghulp tool

Een “Missing Link Remover” is een speciaal gereedschap dat is ontworpen om het verwijderen van een MissingLink (Quick Link) uit een fietsketting te vergemakkelijken. Het helpt bij het uitsplitsen van de ketting zonder het risico van beschadiging. Hier is hoe je een Missing Link Remover gebruikt:

 1. Zorg ervoor dat de ketting zich in een geschikte positie bevindt om te worden gesplitst. Meestal is dit wanneer de ketting zich op het kleinste tandwiel aan de achterkant en het grootste tandwiel aan de voorkant bevindt, zodat er minder spanning op de ketting staat.
 2. Plaats de Missing Link Remover over de MissingLink-schakel. Het gereedschap heeft meestal een inkeping die perfect past bij de MissingLink, waardoor het gemakkelijk is om hem vast te grijpen.
 3. Knijp stevig met het gereedschap om de MissingLink los te maken. Hierdoor worden de schakels uit elkaar gedrukt en wordt de ketting gesplitst. Het kan enige kracht vergen, afhankelijk van de spanning van de ketting.
 4. Als de MissingLink is verwijderd, kun je de ketting demonteren of de onderhouds- of reparatiewerkzaamheden uitvoeren die nodig zijn.

MissinkLink removertang

Het gebruik van een Missing Link Remover maakt het proces van het verwijderen van een MissingLink en het splitsen van de ketting een stuk eenvoudiger en vermindert het risico op schade aan de ketting. Het is een handig hulpmiddel voor fietsers die hun eigen onderhoud uitvoeren. Zorg ervoor dat je het gereedschap correct gebruikt volgens de instructies van de fabrikant en de specifieke behoeften van je fietsketting.

Succes met de klus. Mocht u vragen hebben meld het ons onder vermelding van fietsketting splitsen!