De kettinglijn derailleur.

Shimano achterderailleur MTB/Trekking.Fietsen met derailleurversnellingen bieden een scala aan mogelijkheden om soepel door verschillende versnellingen te schakelen, waardoor fietsers zich kunnen aanpassen aan diverse terreinen. Echter, deze veelzijdigheid brengt ook uitdagingen met zich mee, met name met betrekking tot de ideale kettinglijn derailleur. In dit uitgebreide artikel duiken we diep in de wereld van versnellingen, kettingbladen, kettingwielen en hoe ze harmonieus kunnen samenwerken voor een optimale fietservaring.

De Ideale Kettinglijn: Basisprincipes.

Bij derailleurversnellingen is het streven naar de ideale kettinglijn een cruciaal aspect van een soepele werking. Monteer de kettingbladen en kettingwielen zo dat het midden van de kettingbladen perfect in lijn ligt met het midden van de kettingwielen in ideale omstandigheden. Deze uitlijning voorkomt overmatige slijtage, verbetert de duurzaamheid van de ketting en zorgt voor een efficiëntere krachtoverdracht.

Specifieke Uitlijningsrichtlijnen voor Verschillende Configuraties.

3 x 7 Versnellingen:
Het middelste kettingblad moet in lijn liggen met het vierde kettingwiel.

3 x 8 Versnellingen:
Het middelste kettingblad moet tussen het vierde en vijfde kettingwiel liggen.

2 x 7 Versnellingen:
Het middelste kettingwiel moet tussen de twee kettingbladen liggen.

2 x 8 Versnellingen:
De lijn tussen de kettingbladen moet tussen het vierde en vijfde kettingwiel liggen.

Aanpassingen voor de Ideale Kettinglijn.

Wanneer men de ideale kettinglijn niet bereikt, kan men aanpassingen maken.

Trapasmontage.
Om de kettinglijn te corrigeren. Kunt u overwegen een andere trapas te monteren door te kiezen voor een langere of kortere trapas. Deze aanpassing is mogelijk door een alternatieve trapas te installeren. Waardoor de positionering van de trapas in relatie tot andere componenten van de fiets kan worden gewijzigd. Door te selecteren tussen een langere of kortere trapas. Hebt u de flexibiliteit om de ideale kettinglijn te bereiken. Wat essentieel is voor een optimale prestatie van de aandrijflijn. Deze aanpassingsmogelijkheid biedt een doeltreffende oplossing voor het optimaliseren van de kettinggeometrie en het verbeteren van de algehele fietservaring.

Trapasunit Verplaatsen.
Indien de trapasunit twee afzonderlijke stelringen bevat, kan men de trapasunit verschuiven. Het is mogelijk om deze aanpassing uit te voeren door actief de twee losse stelringen te manipuleren, waardoor men de positie van de trapasunit kan veranderen. Door deze handeling biedt men flexibiliteit om de trapasunit naar wens aan te passen, wat van belang kan zijn bij het bereiken van de gewenste trapaspositie in relatie tot andere componenten van de fiets. Het vermogen om de trapasunit te verschuiven, biedt een praktische oplossing voor het optimaliseren van de kettinglijn en andere aspecten van de fietsconfiguratie.

Afwijkingen en Toleranties.

Het is belangrijk op te merken dat enige afwijking van de ideale kettinglijn niet noodzakelijk een probleem vormt. De derailleurketting is van nature soepel en kan met de meeste combinaties goed omgaan. Er zijn echter grenzen aan tolerantie, en te grote afwijkingen kunnen leiden tot versnelde slijtage van de ketting, kettingwielen en de achterderailleur.

Versnellingen en Verboden Combinaties.

Om onnodige slijtage te voorkomen, moeten bepaalde combinaties vermeden worden:

  • Het buitenste kettingblad mag niet gebruikt worden met de twee binnenste kettingwielen.
  • Het binnenste kettingblad mag niet gebruikt worden met de twee buitenste kettingwielen.

Praktische Beperkingen.

Bij fietsen met 2 x 7 versnellingen kunnen in de praktijk maar 10 van de 14 versnellingen geschakeld worden. Dit komt voort uit de specifieke configuratie van de versnellingen en de natuurlijke beperkingen van het systeem.

eind woord – De kettinglijn derailleur

De wereld van derailleurversnellingen op de fiets is een delicate dans tussen kettingbladen, kettingwielen en ideale kettinglijnen. Het begrijpen van de juiste uitlijning, het vermijden van verboden combinaties en het erkennen van praktische beperkingen dragen allemaal bij aan een langdurige, efficiënte fietservaring. Dus, terwijl fietsers genieten van de vrijheid om door verschillende versnellingen te navigeren, is het de harmonieuze samenwerking van elk onderdeel die de weg effent voor een soepele en duurzame rit.

Voor technische pagina’s over de ketting afstellen kunt u naar de volgende pagina toe.

Ketting aandrijving afstellen.
Shimano achterderailleur racefietsen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *