De fietsketting.

De fietsketting

De fietsketting, vaak als een ogenschijnlijk eenvoudig onderdeel beschouwd, speelt een cruciale rol in de overdracht van aandrijfkracht op een fiets. Het is het verbindende element tussen het kettingblad en het kettingwiel, wat resulteert in de roterende kracht die het achterwiel in beweging brengt. Laten we de complexiteit van dit ogenschijnlijk eenvoudige onderdeel nader bekijken.

Opbouw.

Een standaard ketting voor fietsen met één enkel kettingwiel is opgebouwd uit verschillende componenten:

 1. Binnenschalmen: Dit zijn de binnenste schakels van de ketting die direct in contact staan met het kettingblad.
 2. Holle Bussen: Holle bussen verbinden de binnenschalmen en vormen een structureel element van de ketting.
 3. Rollen: Deze rollen, geplaatst rond de bussen, draaien vrij rond de bus, waardoor de ketting soepel kan bewegen.
 4. Buitenschalmen: De buitenschalmen vormen de buitenste laag van de ketting en zijn het punt van contact met het kettingwiel.
 5. Pennen: De pennen steken door de bussen en verbinden de buitenschakels met de binnenschakels. Ze kunnen vrij draaien in de bussen.

De Fietsketting

Afmetingen.

Bij de gewone ketting voor fietsen is de afstand tussen twee schakels 1/2″, en de breedte tussen twee schalmen is 1/8″. Deze afmetingen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de ketting nauwkeurig past op het kettingblad en het kettingwiel.

Constructie en maten van de ketting

Derailleurketting voor Precisie en Soepelheid

Voor fietsen met derailleurversnellingen wordt een smallere ketting gebruikt. De derailleurketting verschilt op drie belangrijke punten:

 1. Breedte: De binnenbreedte van een derailleurketting is smaller, namelijk 3/32″ in plaats van de 1/8″ van gewone kettingen. Dit is afgestemd op de smallere kettingwielen.
 2. Bussen: In plaats van holle bussen, heeft de derailleurketting omgefelste randen in de binnenschalmen. Dit zorgt voor flexibiliteit in dwarsrichting, wat cruciaal is voor soepele overgangen tussen kettingwielen, vooral bij geïndexeerd schakelen.
 3. Verbindingsschakel: Gewone kettingen hebben een aparte verbindingsschakel om de ketting te breken. Derailleurkettingen kunnen ook zo’n schakel hebben, maar de constructie kan anders zijn.

Constructie ketting voor deraillerketting

Juiste onderhoud en selectie

Bij het onderhoud of de vervanging van een fietsketting zijn verschillende aspecten van belang:

 1. Type Ketting: Het is essentieel om het juiste type ketting te kiezen, afhankelijk van het aantal kettingwielen en de aard van de versnellingen (single-speed, derailleur).
 2. Breedte: De breedte van de ketting moet nauwkeurig overeenkomen met de specificaties van de fiets, vooral bij derailleurkettingen waar variaties mogelijk zijn.
 3. Smering: Regelmatige smering van de ketting is van belang om wrijving te verminderen en de levensduur te verlengen.
 4. Slijtage: Controleer op tekenen van slijtage, zoals vervorming van schakels of rek van de ketting, en vervang indien nodig om vroegtijdige slijtage van tandwielen te voorkomen.
 5. Spanning: Zorg voor de juiste spanning van de ketting, niet te strak maar ook niet te los, om een optimale werking te garanderen.
 6. Kettinglijn: Let op de juiste kettinglijn om onnodige slijtage te voorkomen en de efficiëntie van de aandrijving te behouden.

Verbindingsschakel voor de gewone ketting. let bij montage goed op de juiste richting

Eind woord

De schijnbare eenvoud van de fietsketting verbergt een complexe reeks componenten en specificaties die essentieel zijn voor een soepele en efficiënte fietsaandrijving. Of het nu gaat om een enkelvoudige ketting voor stadsfietsen of een precisie-georiënteerde derailleurketting voor geavanceerde versnellingssystemen, de ketting blijft de verbindende schakel die de kracht van de fietser naar het achterwiel overbrengt, en daarmee de fiets in beweging zet.

 

 

Voor technische pagina’s over de ketting onderhouden en vervangen kunt u naar de volgende pagina toe.

Ketting aandrijving afstellen.
Ketting onderhouden en vervangen.
Kettingen 10- en 11-speed
Fietsketting, splitsen en inkorten.
Shimano Hyperglide ketting.
Fietsketting, schoonmaken en smering.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *