Bepalen van de kettinglengte.

Het correct bepalen van de kettinglengte voor een fiets is van essentieel belang om soepel schakelen en efficiënt fietsen mogelijk te maken. Bij derailleursystemen moet de ketting de juiste lengte hebben, zodat de derailleur in staat is om de spanning te regelen bij verschillende kettingwielcombinaties. Dit artikel leidt je door het proces van het bepalen van de juiste kettinglengte, geeft inzicht in waarom dit belangrijk is, en biedt oplossingen voor situaties waarin de kettinglengte niet optimaal is.

Waarom Is de Juiste Kettinglengte Belangrijk?

De kettinglengte heeft een directe invloed op de prestaties en de levensduur van je fietsonderdelen. Een te korte ketting kan leiden tot problemen zoals onvoldoende spanning en voortijdige slijtage van de ketting en tandwielen. Aan de andere kant kan een te lange ketting ervoor zorgen dat de derailleur niet goed functioneert en kan het het schakelen bemoeilijken.

Het Proces van Kettinglengte Bepalen

Het correct bepalen van de kettinglengte omvat verschillende stappen afbeelding 34:

Grootste en Kleinste Kettingwielen

Begin met het verplaatsen van de ketting naar het grootste kettingwiel aan de voorkant en het kleinste kettingwiel aan de achterkant. Dit zal je startpunt zijn voor het bepalen van de kettinglengte.

De Juiste Spanning

De ketting moet voldoende spanning hebben zonder te strak te staan. Zorg ervoor dat de derailleurarm niet volledig naar achteren wordt getrokken en dat er nog enige speling is. Een te strakke ketting kan leiden tot onnodige slijtage.

Kettinggeleider en Kettingspanwieltje

De kettinggeleider en het kettingspanwieltje moeten verticaal ten opzichte van elkaar staan. Dit is een teken dat de kettinglengte optimaal is voor deze kettingwielcombinatie.

Test Verschillende Combinaties

Om er zeker van te zijn dat de kettinglengte geschikt is voor alle mogelijke kettingwielcombinaties, schakel je door naar andere kettingwielen aan de voorkant en achterkant en herhaal je de bovenstaande stappen. De ketting moet soepel kunnen bewegen zonder problemen met te veel spanning of slappe plekken.

Wat te doen als de kettinglengte niet juist is.

Als je merkt dat de kettinglengte niet optimaal is en de derailleur de spanning niet goed kan regelen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen:

1. Voeg of Verwijder Schakels

Als de ketting te kort is, kan het nodig zijn om één of meer schakels toe te voegen om de gewenste lengte te bereiken. Als de ketting te lang is, verwijder dan enkele schakels om de juiste spanning te bereiken.

2. Controleer de Capaciteit van de Derailleur

Als het aanpassen van de kettinglengte niet voldoende is om de problemen op te lossen, kan dit wijzen op een beperking in de capaciteit van de derailleur. In dat geval moet je overwegen om de derailleur te vervangen door een model met een grotere capaciteit.

3. Inspecteer de Kettingschakels en Tandwielen

Het kan ook zijn dat de ketting, kettingwielen of tandwielen versleten zijn en moeten worden vervangen. Zorg voor een grondige inspectie en vervang elk onderdeel dat tekenen van slijtage vertoont.

Het correct bepalen van de kettinglengte voor je fiets is van cruciaal belang om een soepele en efficiënte rijervaring te garanderen. Door de stappen te volgen om de kettinglengte te optimaliseren, kun je onnodige slijtage en schakelproblemen voorkomen. Als je toch problemen ondervindt, overweeg dan het toevoegen of verwijderen van schakels, het controleren van de derailleurcapaciteit en het inspecteren van de ketting- en aandrijfonderdelen. Met de juiste kettinglengte en onderhoud kun je genieten van een probleemloze en plezierige rit.

Voor technische pagina’s over de ketting onderhouden en vervangen kunt u naar de volgende pagina toe:
Ketting aandrijving afstellen.
Ketting onderhouden en vervangen.
Kettingen 10- en 11-speed
Fietsketting, splitsen en inkorten.
Shimano Hyperglide ketting.
Fietsketting, schoonmaken en smering.

 

3 Comments

  1. een ketting rekt “zo goed als” niet uit, het zijn alleen de rollers in de ketting die slijten waardoor hij langer lijkt op de fiets omdat hij dieper tussen de tanden komt te liggen (en deze uitslijt).

    het aantal schakels tellen is dus zeker een optie bij alleen vervangen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *